Διαβάστε εδώ...

Άρθρα μου από εκπαιδεύσεις αθλητών και άλλα χρήσιμα!λέξεις κλειδιάπρόσφατα  


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

-Δεκέμβριος 06, 2018

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ

-Νοέμβριος 24, 2015

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΒΙΑΣ

-Νοέμβριος 24, 2015

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

-Μάρτιος 21, 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ CAMP 2012

-Μάρτιος 21, 2013αρχείο

δεκέμβριος 2018

νοέμβριος 2015

μάρτιος 2013

φεβρουάριος 2012

νοέμβριος 2011

ιούλιος 2011

ιούνιος 2011
θέματα

General (2)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (3)

Μπάσκετ (3)

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ (3)

μαζικός αθλητισμός (1)
διαχείριση*

Πέμπτη, Δεκέμβριος 6, 2018php/γονεις και αθλητες.jpg

Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά με τη διαρκή εντολή τους από το περιθώριο κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα ίδια τα παιδιά τους.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα γήπεδα όπου τα Σαββατοκύριακα αγωνίζονται τα παιδιά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαγικές ενέργειες των αυριανών άστέρων του ποδοσφαίρου μένουν πολλές φορές κλειδωμένες στο ντουλάπι, η αυτοπεποίθηση να μειώνεται, το άγχος να αυξάνεται και η σύγχυση σχετικά με τη λήψη οδηγιών και πληροφοριών να είναι μεγάλη.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΕΤΣΙ ΤΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΘΛΗΜΑ.

Γιατί όμως η εξωτερική καθοδήγηση από τους γονείς είναι εις βάρος της απόδοσης αλλά και της ανάπτυξης του μικρού ποδοσφαιριστή; Εδώ είναι πέντε λόγοι οι οποίοι εξηγούν γιατί οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν την εξωτερική καθοδήγηση.

Η Εξωτερική Καθοδήγηση αναστέλλει την έκφραση και τη δημιουργικότητα του παιδιού
Ο αθλητισμός είναι για τα παιδιά μια απελευθέρωση, μια αυτόνομη έκφραση της ανεξαρτησίας και κυρίως μια ανάπαυλα από την καθημερινή πραγματικότητα. Τουλάχιστον, έτσι πρέπει να είναι! Δίνοντας εντολή από το περιθώριο, οι γονείς, προσπαθώντας να βοηθήσουν, προσθέτουν απλώς ένα μοχλό πίεσης αγνοώντας ότι ο αθλητισμός πρέπει να αφορά την ελεύθερη έκφραση και την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Αφήστε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα πράγματα – ακόμη και αν δεν πετυχαίνει πάντα!

Η Εξωτερική καθοδήγηση αναπαράγει τη σύγχυση
Ένας προπονητής δίνει ένα σύνολο οδηγιών πριν από έναν αγώνα και κατά το ημίχρονο στα παιδιά. Όταν όμως ένας γονέας δίνει και αυτός τις δικές του οδηγίες το ποιο πιθανό είναι ότι ο προπονητής λέει ένα πράγμα και ο γονέας λέει κάτι εντελώς διαφορετικό. Το αποτέλεσμα; Σύγχυση για το παιδί που θέλει να ευχαριστήσει τον προπονητή του αλλά και τον γονέα του. Η σύγχυση δημιουργεί άγχος και μειώνει την απόλαυση του παιχνιδιού.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ… ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ!

Η Εξωτερική Καθοδήγηση μειώνει τις ικανότητες λήψης αποφάσεων του μικρού ποδοσφαιριστή!
Πώς είναι δυνατόν ένα παιδί που προορίζεται να προχωρήσει στον αθλητισμό να παίρνουν διαρκώς άλλοι τις αποφάσεις γι’ αυτόν; Οι επαναλαμβανόμενες οδηγίες από το περιθώριο μειώνουν την ικανότητά του να κάνει επιλογές για τον εαυτό του, μια αποφασιστική δεξιότητα όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τη ζωή γενικά.

Με τις παρεμβολές στο πεδίο του παιχνιδιού, ένας γονέας εμποδίζει την ανάπτυξη μιας ζωτικής σημασίας ικανότητας ζωής που θα μπορούσε να κοστίσει το παιδί καθώς μεγαλώνει.

ΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΣΟΥΤΑΡΕΙ, ΑΝ ΘΑ ΠΑΣΑΡΕΙ, ΑΝ ΘΑ ΝΤΡΙΜΠΛΑΡΕΙ. ΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ!

Με την Εξωτερική Καθοδήγηση τα παιδιά δεν θα μάθουν από τα λάθη τους!
Η πραγματοποίηση λαθών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός παιδιού, διότι θα του επιτρέψει να μάθει πώς να βελτιωθεί. Εάν συνεχώς ένας γονέας τρέχει από το περιθώριο και λέει, για παράδειγμα στο παιδί του, να «πάσαρε, σουταρε, ντρίμπλαρε» πώς θα μάθει ποτέ, το παιδί, να αναλαμβάνει ευθύνη και πρωτοβουλία για το τι θα κάνει και πως θα ενεργήσει; Αντ ‘αυτού, επιτρέψτε σε ένα παιδί να πειραματιστεί και να κάνει λάθη – σύντομα θα μάθει από τα λάθη του και θα γίνει καλύτερος παίκτης!

Η Εξωτερική Καθοδήγηση κάνει το παιχνίδι λιγότερο ευχάριστο
Είναι πλέον η πρόταση κλισέ, αλλά το κάθε άθλημα στις μικρές ηλικίες είναι απλά για διασκέδαση. Εάν το παιδί, μέσα από μια συνεχή ροή οδηγιών από το περιθώριο, αρχίζει να πιστεύει ότι εμπλέκεται σε μια κατάσταση «ζωής ή θανάτου», αυτό θα το εμποδίσει να απολαύσει αυτό που κάνει.

Αφήστε το παιδί ελεύθερο να απολαύσει την ενασχόληση του με τον Αθλητισμό του χωρίς να φοβάται τις συνέπειες… Οι οδηγίες από τους γονείς μπορούν να έχουν πολύ νόημα, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Εάν, ως γονέας, αισθάνεστε την ανάγκη να βοηθήσετε το παιδί σας πραγματικά οργανώσετε μια προσωπική συνάντηση με τον προπονητή και βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο στην ίδια συχνότητα όταν προσπαθείτε να βοηθήσετε το παιδί σας. Ο Γονέας και ο Προπονητής πρέπει να εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με τον δεύτερο να έχει τα σκήπτρα, την αποκλειστική ευθύνη και τη δική σας αποδοχή και έγκριση αφού τον εμπιστευτήκατε για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του παιδιού σας!

Άρθρο – Επιμέλεια Τηλέμαχος Αθανασίου Καθηγητής Φυσικής Αγωγής


ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
1 - 1 από 1