ΤΡΊΤΗ, ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 24, 2015

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΡΑΚΕΙΑΣ ο Άγιος Γεώργιοςphp/_1448359205.jpg

Τα παραδοσιακά χορευτικά τμήματα  λειτουργούν από το 1976 με στόχο την επιστημονική μελέτη του χορού, την έρευνα, την προβολή, και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και των Β. Σποράδων αλλά και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου. Το χορευτικό τμήμα είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού  ( CID UNESCO ) , υπό την αιγίδα της UNESCO και του θεάτρου Δόρα Στράτου, από το οποίο έχει λάβει  τιμητική διάκριση το 2011 και το 2013.
      Ιδιαίτερη αναφορά και καταγραφή του χορευτικού αλλά και της Ψαράδικης Βραδιάς Αγριάς γίνεται και στο βιβλίο « Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ »( έκδοση 1985 ), του κ. κ. Άλκη Ράφτη ( προέδρου του Θεάτρου Δώρα Στράτου και μέλος του προεδρείου της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης της UNESCO ).
     Για 1η φορά στην ιστορία των 60 χρόνων λειτουργίας του Θεάτρου Δώρα Στράτου τα χορευτικά τμήματα της δημοτικής κοινότητας Αγριάς Δράκειας μαζί με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής Πήλιον Ήχος παρουσίασαν την μουσική και χορευτική παράδοση του Πηλίου στις 8 Ιουλίου 2013.
      Έχει συνεργαστεί με μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής και λαϊκής παράδοσης του τόπου μας ( Δόμνα Σαμίου, Σίμων Καράς ), καθώς και με σπουδαίες ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής ( Χάλκινα Γουμένισσας, Επτάσημο, κ.α. ).
      Διοργανώνει φεστιβάλ με χορευτικά τμήματα του Ελλαδικού χώρου, διεθνή φεστιβάλ με συμμετοχή απο χώρες της Ευρώπης ( Σλοβακία, Σερβία, Ρουμανία κ.α. ), και την ετήσια ημερίδα με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας χορού με την συμμετοχή όλων των σχολείων της Αγριάς και της Δράκειας.
      Αναβιώνει τα ήθη και έθιμα της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου διατηρώντας τα αναλλοίωτα με σκοπό την ανάδειξη αλλά και την μετάδοση αυτών των εθίμων από γενιά σε γενιά ( Αϊ Γιάννης ο Κλείδωνας, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα με νταούλι και ζουρνά, Κουδουνάδες στις Αποκριές, Λαζαρίνες το Πάσχα, παραδοσιακά πανηγύρια, Ψαράδικη Βραδιά Αγριάς ).
     Κάθε χρόνο στα πλαίσια της πολιτιστικής εβδομάδας για την Ψαράδικη βραδιά , διοργανώνει την μουσικοχορευτική παράσταση ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΟΡΟΙ που συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι μαζί με τις ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο. Ενώ είναι και ο πρωτεργάτης του εορτασμού της Γιορτής Ελιάς που ξεκίνησε επι Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγριάς και συνέχιζει επάξια ο πολιτιστικός και αναπτυξιακός σύλλογος « Η ΔΡΑΚΕΙΑ ».
      Συμμετέχει σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και έχει αδελφοποιηθεί με το Όμπιλιτς και το Brezno Σλοβακίας.
     Προστάτης του χορευτικού είναι ο Άγιος Γεώργιος που είναι και πολιούχος της περιοχής της Αγριάς Μαγνησίας.
     Σημαντικό κομμάτι των χορευτικών τμημάτων είναι και η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, που την αποτελούν ο Νίκος ( κλαρίνο ), Μαρίνα Μπαρούτα ( τραγούδι ), Κωνσταντίνος Μούτος ( λαούτο – τραγούδι ),  και  Αναστασία Λύτρα ( κρουστά ).
Υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος είναι ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Κωνσταντίνος Μούτος ( 6948233913 – www.moutos.gr )
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων είναι η κ. Κατερίνα Αλεξίου
 ( 2428092356 ).


Γράφτηκε από MOUTOS  Νοέμβριος 24, 2015 10:00

ΝΕΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ

1 - 1 από 1Πρόσφατα


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΡΑΚΕΙΑΣ ο Άγιος Γεώργιος

-Νοέμβριος 24, 2015


ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΚΕΡΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

-Νοέμβριος 13, 2016


ΖΩΓΡΑΦΙΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

-Νοέμβριος 24, 2015


2ο Επιστημονικό Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών, 29,29 & 30 Αυγούστου 2015, Κισσός Πηλίου

-Ιούλιος 16, 2015


1ο Επιστημονικό Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών

-Ιούνιος 16, 2014


Σχόλια

Θέματα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (5)


ΝΕΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ (6)


Αρχείο

νοέμβριος 2016


νοέμβριος 2015


ιούλιος 2015


ιούνιος 2014


ιούλιος 2013


απρίλιος 2013
διαχείριση*